Vestnes Harbour

Vestnes, Norway

2014

The main objective of the proposal is to highlight how municipality center at Helland, based on the site's characteristics and needs, may emerge as a concentrated, funtional, attractive and pleasant village by the bay.

 

Vestnes has a small and dense centrum with small-scale block structures and traces of the old seaside resort. Helland in Vestnes is to be developed and strengthened as; housing center, communications hub, trade center, social hub in the municipality.

Promenade
Promenade

press to zoom
Define town centrum
Define town centrum

press to zoom
Strengthen existing streets
Strengthen existing streets

press to zoom
Promenade
Promenade

press to zoom
Conservation
Conservation
press to zoom
Public & green spaces
Public & green spaces
press to zoom
Promenade and new buildings
Promenade and new buildings
press to zoom
Traffic
Traffic
press to zoom
Parking
Parking
press to zoom
Development steps
Development steps
press to zoom

The town center

Located in a line of sight towards the fjord, Herman Lemkuhls square is the centre of downtown and an echo of the old docks that previously characterized the shipyard of Vestnes. The water managing leads it to a basin in the square, an attractive and fun item for children and adults.

Town center
Town center

press to zoom
Cultural workshop
Cultural workshop

press to zoom
Water treatment
Water treatment

press to zoom
Town center
Town center

press to zoom

The Promenade

The Yard

At Kataholmen, we propose a two-story structure, the "yard". The yard is conceived as a flexible and affordable building, which easily can be filled with a variety of activities. For example Kayaking centre with dressing and sauna, diving, sea bath with diving tower, rehearsal rooms for theatre / dance groups, youth club with fitness and activity, and tourist information with office of DENT and a small retail outlet.

Harbour Housing

The new homes at Livneset are designed so that the roofs surface water infiltrate into a teal system. All new buildings are placed high that they will not be affected by rising sea levels or 100year storm. The centre must be planned for experience in all weathers. The lookouts along the walk tours by the fjord provide shelter where the weather can be experienced.

Preliminary Phase Drawings

Vestnes_detaljer_Page_2
Vestnes_detaljer_Page_3
Vestnes_detaljer_Page_4
Vestnes_detaljer_Page_5
Vestnes_detaljer_Page_6

Typology:  Urbanism

Location:  Vestnes, Norway

Year:  2014

Status:  Parallel Assignment, 1nd prize, On-going

Size:  110.000 m2

Client:  Vestnes Municipality

Collaborators:  Agraff Arkitektur

Team:  Maria Inês Correia, Ingeborg U. Barlaup, Marit Justine Haugen, Dan Zohar

  • Facebook - Black Circle
  • HZA Instagram