Ørnes 2050

Ørnes, Norway

2019

The parallel assignment for center development of the Coastal City of Ørnes has two main ambitions: First, to revitalize the town center in an era of growing e-commerce. Secondly, to develop a set of linear activity hubs along the municipality.

The current city center suffers from neglectance and shortage of visitors and young residents. The project rethinks the city center through different interventions, such as cross generations programs, new square, parks and building transformations.

region.jpg

The linear coastal town

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

Promenade along the old harbour

press to zoom
press to zoom

Neset

Recreational center

Ørnes sentrum

dia_sentrum_ALL.jpg
masterplan_sentrum.jpg

Masterplan Ørnes centrum

snitt_sentrum.jpg

Cross section Ørnes centrum

Sustainable housing for youth

plan_helsetunet.jpg
helsetunet_snitt_samlet.jpg
Tunet.jpg

The existing elderly center is transformed into sustainable housing for youth who wish to live closer to the town center

The town hall park

axo_03.jpg
snitt_parken.jpg

The town square

axo_02.jpg
Torget (1).jpg

The town square faces the sea and introduce a new multipurpose building that offers cross generation activities and services to the whole community

Typology:  Urbanism

Location:  Ørnes, Norway

Year:  2019

Status:  Parallel Assignment, On-going

Size:  200.000 m2

Client:  Meløy Kommune

Collaborators:  White Architects

Team:  Johann Magnus Kjartansson, Marit Justine Haugen

  • Facebook - Black Circle
  • HZA Instagram