NITJA_Arkitektur_Profil_WebRes_10.jpg
Nitja
Centre for Contemporary Art

Lillestrøm, Norway

2020

The new Nitja Centre for Contemporary Art and its surrounding park will become part of the cultural quarter in central Lillestrøm and will enhance synergy with its surrounding public cultural attractions.

The compact building volume introduced, preserves most of the site and permits the development of a welcoming and playful city park. The building is orientated towards neighbouring buildings; the town hall, the train station and the main street. The building is slightly elevated above the park and by its public facades, invites the public in. The main floor is mostly transparent and has a seamless connection with the outside park. The exhibition rooms are located at the second floor, accessed by iconic staircase.

Typology:  Cultural, Commercial

Location:  Lillestrøm, Norway

Year:  2014

Status:  Competition entry, 1nd prize, On-going

Size:  1650 m2

Client:  Skedsmo Municipality

Collaborators:  Architectopia, Cowi, Union Consult, BS akustikk, Bygganalyse

Team:  Ingeborg U. Barlaup, Johann Magnus Kjartansson, Marco Boella, Vit Gerhard, Marit Justine Haugen, Dan Zohar

  • Facebook - Black Circle
  • HZA Instagram