Typology:  Service, Landscape

Location:  Madland harbour, Varhaug, Norway

Year:  2020

Status: Detail phase

Size:  2000 m2

Client:  Statens Veivesen, Norwegian Scenic Route

Collaborators:  

Team:  Dan Zohar, Johann Magnus Kjartansson, Marit Justine Haugen, Vit Gerhard

"Can we recycle fishing nets and create a rest area and a shelter in one of Norway's harshest climate"

Madland

Rest area and toilet structure

The outer skin of the toilet structure entails a custom made facade cladding made from recycled local fishing nets. The cladding is designed and made in collaboration with Nordic Comfort Products with support from Innovation Norway. This introduces a new approach of contextualizing architecture by using recycles local materials that come from the very ocean Madland harbour harnesses.

1/2

The rest area is situated on a plateu with panorama view of the vast boulder beaches of Varhaug.

Facade South

Facade West

Facade details

The panoramic view from the plateu at sunrise

Storm cabin

The aim of the storm cabin is to create shelter from the harsh elements at Madland where the view of the thrilling waves that hammer the harbour moles is the main attraction. The building draws reference from the typical fishing shed with open end glazed gable towards the sea.

Facade West

Facade East

Facade detail

Section East

From withing the sheltered space of the storm cabin one can sit back, relax and observe the clashing waves from the North Atlantic Occean.

  • Facebook - Black Circle
  • HZA Instagram