Typology:  Villa

Location:  Oslo, Norway

Year:  2015 - 2016

Status:  Commission, Completed

Size:  Footprint 60 m2 - Brutto: 170m2

Client:  Private

Collaborators:   To Tommer, WoodCon

Team:  Ingeborg U. Barlaup, Marit Justine Haugen, Dan Zohar

Media:  Aftenposten

Awards: Nominated to Oslo City Architectural Award

A Home in a Garden - Holmenkollveien 52

"How to get the most out of a limited plot?"

This project has been an interesting exercise in exploiting a relatively limited plot to its maximum. The project is an

infill development in an existing garden with gently sloping terrain. Although the footprint is barely 57sqm the house has a total living space of 170sqm, divided into 4 floors.

Given a small area for building, proximity to a main road and neighbours as well as strict regulation, the house is designed with custom geometry and maximized verticality in order to make the most out of the given situation.   

The house consists of a rectangular shape with two local displacements in the building´s form, enabling sunlight and placement of all vertical communication. The offset in the building envelope allows for high vertical windows towards the east and west in addition to defining the external seating decks in the garden towards the north and south.

The house is constructed with cross-laminated timber with insufflate wood fibre insulation and maintenance-free cladding of pine.

Section Landscape

Cairns along the path

Site Plan

Section A-A

Section B-B

Facade North

Facade West

Facade South

Facade East

Details

  • Facebook - Black Circle
  • HZA Instagram
  • Twitter - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle