Cave for Kids

Trondheim, Norway

2012

The inspiration for the project comes from natural caves, offering qualities such as collection of sunrays and rain, hiding and climbing. The structure is a 50 m3 cave for kids, built on a limited budget using left-over material to form a secretive, spooky space. Constructed by 1,5 tonnes of pre-industrial waste the space is hollowed out by water jet and glued up by layering the material and reconstruct the milled cave.

 

The material is open cell XP foam, clean preindustrial waste from production processes of automotive (dashboards, doors), confection (shoes), and industrial packaging. This raw material is left over, collected from various foam-manufacturers throughout Europe, scrapped in smaller particles and then thermal bonded in manufacturing into end product. This procedure avoids the material from getting land filled or burned.

Section Landscape

Cairns along the path

Digital 3D model of sections

2D drawing of all layers

Physical model

Typology:  Art, Installation, Social

Location:  Trondheim, Norway

Year:  2012

Status:  Competition entry, 1st prize, Completed

Size:  50 m3

Client:  Trondheim Municipality

Collaborators:  Florian Kosche Dipl. Ing

Team:  Marit Justine Haugen, Espen Bærheim, Dan Zohar

Awards:  Emerging Architects RIBA, London 

  • Facebook - Black Circle
  • HZA Instagram