House for Sister & Brother

"How can spatial nuances meet a variety of family relations?"

Two nearly identical, low-energy solid-timber houses, are erected side by side and share a common back garden

with an existing house. The overall aim of this projects is to provide the best response for the accommodation of three

families' lives, their wishes and needs at a common site.

The volumes orientation is to enable maximum sunlight and various degree of privacy. The volumes follow the sloping terrain, allowing variation in the outdoor spaces. Inside, it is sought to give maximum contact with the backyard and offer opportunities for varied use of the zones.

The compact building volumes are performed in solid timber without any glue, screws or nails. (Rombach Nur-Holz). It is a diffusion open construction and with overall focus on environmentally friendly materials. A combination of Geothermal heat pump, balanced ventilation and high percent heat recovery is responsible for the heating and a low energy consumption.

 

Photos: Ivan Brody and Andreas Erikson

Typology:  Villa

Location:  Oslo, Norway

Year:  2012

Status:  Commission, Completed

Size:  550 m2

Client:  Private

Collaborators:  3T Bygg AS, Rombach Nur-Holz

Team:  Mathias Nill, Marit Justine Haugen, Dan Zohar

Section Landscape

Situation Plan

Fasade South

Section East/West

Section North/South

  • Facebook - Black Circle
  • HZA Instagram
  • Twitter - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle