top of page
12 Seasons

Straume, Norway

2013

Straume, in the municipality of Fjell, is located on the west coast of Norway, near Bergen. The competition, required innovative and flexible solutions for three urban blocks and a public square to cater for a variety of events. The buildings include a 13-storey tower, a new landmark for the region.

 

Under the heading, from Shopping Centre to City, the competition aim is to assist in changing the image of Straume and to create a new city centre, with streets, squares and frontages, as opposed to the traditional shopping centre model.

Storlinjet
Midt i alt smått og koselig er det godt med store armbevegelser. Store figurers store bevegelser rykker oss fri, løfter oss opp og ut. Store, sammenhengende, elegante figurer har en særlig tiltrekningskraft. De store figurenes store bevegelser griper oss med følelsen av langt vekk, følelsen av storhet, av FRIHET og LETTHET. De setter seg i erindringen. Med sin sentrale beliggenhet, samlende byplan og internasjonale skala, vil 12 ÅRSTIDER tegne seg mot himmelen, horisonten og Straumes bysilhuett. 12 ÅRSTIDER vil bli medlem i familien av de store figurers bevegelser…

By
Plassen og bygningene er et ikon for urbanitet – for alles byers idé. I det hele tatt er byen vårt mest slående symbol for sivilisasjon. Plassens store sammenhengende figur, hvor bygningskroppene i et stramt, korrigert fellesskap iscenesetter,motsetter og samspiller fortellingen om byens enhet. 12 ÅRSTIDER er en plan som vil åpne seg og skape fellesskap på alle mulige måter. Prosjektet skal være en stor, vakker skulptur og et byskilt, som gir en opplevelse fra alle sider. Med felles plasser og passasjer, hvor alle kan krysse over. Med en førstetasje med kafeer, showrooms, butikker, bibliotek og annen service, som åpner seg ut mot det offentlige byrom. Med balkongene, som svever i overgangen mellom hus og verden. Med store vinduspartier, som om dagen gjenspeiler himmelen, Straume og den nærliggende arkitektur, mens de om kvelden sender sine lysende signaler ut over plassen og byen. Og med panoramiske vindusflater og altaner: et sted og leve og et sted med utsyn.

12_Årstider_money_01.jpg

Urban Forankring
Området omkring Sartor kjøpesenteret er karakterisert ved en spredt bebyggelse uten egentlig arkitektonisk tyngde eller struktur. Der finnes ingen egentlig materialmessig sammenhengskraft eller taktile opplevelser av nevneverdig karakter. Vi har latt oss inspirere av dette og ønsker med 12 ÅRSTIDER å skape et sted, som danner tyngde eller et anker. Vi har søkt å skape et hus som både inneholder tyngde omkring Festplassen, men som samtidig løfter seg fri og skaper et lett og åpent uttrykk mot byen og lar plassen gli inn under huset. Bygningene omkring plassen er skapt i den lyse, optimistiske skandinaviske tradisjonen med åpenhet, lys og enkelthet og med et materiale forankret i stedet, i historien og ønsket om robusthet. Materialene er lys betong, varmt tre, stein, glass og skifer.

Bygningene
For bygg S2 muliggjør lokalplanen at det kan bygges i høyden. Vi utnytter denne muligheten og lar bygningen stige de maksimale 13 etasjene. Dette blir områdets bygningsmessige anker. Vi foreslår et ytre, som har få, enkle, naturlige materialer: lys, avsyret betong med preg fra forskaling, glass og tre, som med sine innbyrdes kontraster skaper et rolig og avklart ytre, men som samtidig har en karakter, som kan binde områdets eklektiske materialesammensetning i spill.

Typology:  Urbanism

Location:  Straume, Norway

Year:  2013

Status:  Competition entry, 2nd prize

Size:  3.000 m2

Client:  Sartor Holding AS

Collaborators:  Schmidt Hammer Lassen, Dronninga Landskap

Team:  Marit Justine Haugen, Dan Zohar

  • Facebook - Black Circle
  • HZA Instagram
bottom of page