Elvelangs

Typology:  Park, Landscape

Location:  St. Maries Plass, Norway

Year:  2015

Status:  Competition entry

Size:  XXXX m2

Client:  Sarpsborg Kommune

Collaborators:  ???, ???

Design Team:  ???, ???, Marit Justine Haugen, Dan Zohar

-

Two nearly identical, low-energy solid-timber houses, are erected side by side and share a common back

garden with an existing house. The overall aim of this projects is to provide the best response for the accommodation

of three families' lives, their wishes and needs at a common site. 

 

The volumes orientation is to enable maximum sunlight and various degree of privacy. The volumes follow the sloping terrain, allowing variation in the outdoor spaces. Inside, it is sought to give maximum contact with the backyard and offer opportunities for varied use of the zones.

 

The compact building volumes are performed in solid timber without any glue, screws or nails. (Rombach Nur-Holz). It is a diffusion open construction and with overall focus on environmentally friendly materials. A combination of Geothermal heat pump, balanced ventilation and high percent heat recovery is responsible for the heating and a low energy consumption.

"Finne tageline"

  • Facebook - Black Circle
  • HZA Instagram
  • Twitter - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle