CAVE FOR CHILDREN

How can digital technology and waste be combined to create spaces of quality? 

1st prize / Competition

Client: Trondheim Municipality

Project team: Haugen/Zohar Arkitekter AS

Team: Marit Justine Haugen, Espen Bærheim, Dan Zohar

Completed 2012

Awards for Emerging Architects RIBA, London 

Recycle does not contradict holding paste with technology, nor does it contradict innovation. We believe in second hand processes simply because is makes us happy. 

Uruguayan writer Eduardo Galliano argues, “Show me how you play and I will show who you are”. The games we play and don’t play, how we play them and with whom, have become a central aspect of the modern world’s popular cultures and their understanding of themselves. 

Cave for kids at Breidablikk Kindergarten in Trondheim had an excellent starting point: Children as users, free hands for design and a tiny budget. The inspiration for the project comes from natural caves, offering qualities such as collection of sunrays and rain, hiding and climbing.

The structure is a 50 m3 cave for kids, built on a limited budget using left-over material to form a secretive, spooky space. Constructed by 1,5 tonnes of pre-industrial waste the space is hollowed out by water jet and glued up by layering the material and reconstruct the milled cave. The material is open cell XP foam, clean preindustrial waste from production processes of automotive (dashboards, doors), confection (shoes), and industrial packaging. This raw material is left over, collected from various foam-manufacturers throughout Europe, scrapped in smaller particles and then thermal bonded in manufacturing into end product. This procedure avoids the material from getting land filled or burned.

<< back
<< back