HORN FERRY LANDING

How can digital tool be exploited to adjust ourselves to nature? 

 

1.st prize, Architecture Competition 

Location: Horn, Brønnøysund / Norway

Size: 3000m2 

Client: State Road Department  

Status: Completion 2013

 

Project team:

Ark:   Haugen/Zohar Arkitekter AS

Team: Marit Justine Haugen, Espen Bærheim, Dan Zohar

 
Lark: Dronninga Landkap AS

Rib:   Florian Kosche Dipl. -Ing

Riv/Rie:Sweco

 

 

Light weighted and durable building materials characterize the traditional coastline architecture of Norway. The project`s main objective is to reorganize the ferry boat logistics, parking and pedestrian paths into a node, offering variety of facilities both for daily workers and travelers, while accentuate existing qualities in the landscape.

The main facility is located along a dominant natural stone cliff, consisting of a continuous curved wall defining spaces and activities on each side. The structures objective is to create a structure that provides the qualities of a tent, as shed for wind and rain, yet introduce spatial qualities in the meeting with the cliff, the sea and the view. Openings in the wall frame landscape highlights of the surrounding, suggesting the site as a starting point for various activities. 

Laser scan of the mountain gives millimetric precision for modeling the structure. CNC milled wooden frame construction is the primary construction. Insulated, translucent, tensile stucture is hoocked on the primer wooden construction, enclosing warm spaces. 

<< back
<< back